Храна за кучета без зърна

Храната за кучета без зърна е лесно-смилаема и е особено подходяща за кучета с чувствителен стомах. Суха храна или консерва без зърна се препоръчва, ако кучето има непоносимост към зърно или алергия. Прочетете защо:

Най-добрата храна за кучета без зърна

Ние обичаме нашите кучета и искаме само най-доброто за тях. Разбира се, това важи и за храненето. Ето защо, много собственици на кучета се питат коя храна е най-подходяща за тяхното куче. Едно от най-важните изисквания на много собственици на кучета е – храната да е с високо съдържание на месо. Но само месото не е достатъчно за пълноценното хранене на нашите любимци, защото кучетата не са чисти месоядни.Те са всеядни и въпреки, че ядат предимно месо, това не е достатъчно за здравословно и пълноценно изхранване. Те, също така, черпят важни хранителни вещества от органово месо – черен дроб, бели дробове, сърце и бъбреци. И това, което някои не искат да повярват – въглехидратите, които се съдържат в зърнените храни – са основен източник на незаменими хранителни вещества в добрата кучешка храна. Те представляват изключително важен източник на енергия, но само ако няма непоносимост към тях и обработката им е правилна!Храносмилателната система на кучето не може или трудно може да използва въглехидрати в тяхното необработено състояние. Следователно – съставките трябва да бъдат раздробени и бланширани, както е в случая с индустриално произведената суха храна и консерви. Ако все пак искате да избегнете зърното в кучешката храна – картофите са добра алтернатива.

Храна за кучета без зърно – трябва ли да съществува?

Съществуват както зърнени, така и храни за кучета без зърно. Някои собственици на кучета смятат, че зърното в храната им определено е нездравословно за кучетата. Това не е правилно! Вярно е, че суровото зърно е трудно за храносмилането на кучето и затова трябва да се избягва. Но, само ако кучето страда от непоносимост към определено зърно в храната, трябва да се избягва съответния вид зърно.Иначе нищо не говори против определена порция, защото кучето се е приспособило към употребата на зърно, картофи, хляб и ориз през вековете. Те винаги са били част от диетата, която хората са им давали. Следователно, любимото сравнение с вълка, важи само в ограничена степен. Той е истински месояден, като същевременно яде карантии, кости, сухожилия и зеленчуковото стомашно съдържание на плячката си. Но преди всичко, има една съществена разлика в начина, по който кучето и вълкът матаболизират зърното. Шведски изследователи са открили, че кучетата имат ензима амилаза в генетичния си състав. Той дава възможност на кучето да метаболизира царевичното нишесте пет пъти по-добре от вълка.

Защо да храним с беззърнена храна за кучета?

Алергия

Алергиите се проявяват не само при хората, но кучетата също страдат от тях. Една от причините може да бъде определен вид зърно в храната. Това може лесно да се коригира чрез използване на беззърнена храна за кучета. Но най-честата причина за алергична реакция си остават бълхите, както и всякакви дразнители от околната среда.

Хранителна алергия

Алергиите към определени храни са едва на трето място. В допълнение към зърнените култури, обаче – причинителите могат да бъдат например соя, яйца, млечен продукт, както понякога и определен животински протеин. Безспорен отговор на въпроса – откъде идва алергията, обикновено може да бъде получен само чрез диета на изключване. Използват се алтернативи на предишната храна за кучета и внимателно се наблюдават симптоматийните прояви. Например, куче с хранителна непоносимост би могло да получава говеждо  вместо птиче месо и картофи вместо зърно.

Глутен

Ветеринарният лекар може да установи, че няма обща зърнена непоносимост, а само глутенът е причина за алергията. Глутенът може се съдържа в пшеница и ръж, но не и в ориз и царевица. Така че, храна за кучета без глутен, би била добра алтернатива. Четете етикета на кучешката храна, която купувате, за да разберете какво точно има в нея, дали в нея има пшеница например, дали вложените протеин и въглехидрат съответстват на наименованието на храната – по този начин може да направите правилен избор на храна за вашето чувствително куче!

Коя храна за кучета без зърно да избера?

Можете да изберете както суха храна без зърна, така и консерва. За израстнали кучета са възможни и двете форми на хранене. Предимството на сухата храна е, че в нея няма вода, поради което са достатъчни значително по-малки количества храна в една порция. Но пък кучето трябва да пие повече вода. Ако погледнете състава на кучешката храна, можете не само да видите дали тя има високо съдържание на месо, но също така да разберете, дали съдържа зеленчуци и други жизненоважни съставки като есенциални масла и минерали. Разумният състав на кучешката храна доставя на израстналите кучета всички необходими съставки в точно правилните пропорции.

Здравословна алтернатива на зърното

Храната за кучета трябва да осигурява на кучетата всички хранителни вещества, от които те се нуждаят. Много от тях се намират в месото и зеленчуците, но има такива и в зърнените култури. Ако искате или трябва да храните без него, просто изберете беззърнена храна за кучета. Като въглехидратна алтернатива, например, могат да бъдат картофите, които съдържат много хранителни вещества. Картофите съдържат витамини С, В1 и В2, както магнезий, калций и калий. Така че, ако търсите храна за кучета без зърно, предложете на кучето си здравословен заместител с картофи. Те са лесни за храносмилане, което може да бъде особено важно за големите породи кучета, защото те имат по-късо черво от малките породи.

Преминаването към нова храна за кучета – така работи!

Ако кучето ви има храносмилателни проблеми или алергия, трябва да посетите ветеринарен лекар. Той може да определи дали това е свързано със състава на сухата храна или с някоя паразитна зараза. Ако се диагностицира алергия към храната, трябва да преминете към друга алтернатива. Използва се диета на изключване, за да се определи коя съставка в храната е причина за алергията. Ако досега сте давали птиче месо, сега бихте могли да преминете към кучешка храна с говеждо или агне. Или ако предишната ви храна за кучета съдържа зърно – и то се окаже причина за проблемите, преминете към кучешка храна с картофи. Не забравяйте обаче, че тази промяна трябва да се прилага и за всички лакомства, които давате в допълнение. В противен случай не може да се разбере, дали кучето реагира положително на съответната промяна!