Разкъсване на кръстни връзки при кучето

Кръстната връзка е сухожилие в колянната става. При разкъсване на кръстна връзка трябва незабавно да се потърси помощта на ветеринарен лекар.

Разберете тук – защо се разкъсва кръстна връзка, симптомите на разкъсване на кръстни връзки при кучета, какви са възможностите за лечение и какви хирургични техники съществуват.

Каква е функцията на кръстната връзка при кучето?

Кръстната връзка е сухожилие в колянната става. Има външна и вътрешна или предна и задна кръстна връзка. Служат за разтягане на крака. Връзките се кръстосват в центъра на колянната става, от което са получили и името си. Заедно с останалите структури на колянния апарат, кръстните връзки служат за стабилизиране на ставата при движение.

Какво представлява разкъсването на кръстни връзки при кучето?

Разкъсването на кръстните връзки при кучето е едно от най-честите ортопедични наранявания. Пукнатината обикновено се появява по време на нормални дейности. Достатъчно е кучето да тича след котка, или пък лапата може да остане да виси след спринт. Но също така, заради възрастта и ако вече е налице слабост на връзката, е достатъчна една единствена стъпка в дупка или неравна почва и кръстната връзка може да се разкъса. Разкъсването на предната кръстна връзка е най-честото разкъсване при кучето. Ако кръстна връзка се разкъса при човек, то тя се разкъсва директно. При кучетата връзката почти никога не се разкъсва отведнъж,  по-скоро се къса влакно по влакно или парче по парче. Следователно руптурата при кучето обикновено се дължи на предварително увредена кръстна връзка.

Причина – Симптоми – Диагноза – Терапия

Причина

Защо се случва разкъсване на кръстните връзки?

Кръстната връзка при кучето може да се разкъса в резултат на злополука (травма) или износване (дегенерация). Състоянието на връзките може да се влоши или поради нормалното стареене на кучето или чрез постоянно претоварване (напр. заради наднормено тегло, тежки упражнения или необичайно развитие на пищяла).

 
Симптоми

Правилно тълкуване на симптомите на разкъсване на кръстни връзки.

Ако кучето внезапно започне да използва само един от двата си задни крака или при движение започне да пази и стане внимателно към задните си крака, причината може да бъде разкъсване на кръстни връзки. Не трябва да се бавите с посещението си при лекаря, защото пренебрегването на проблема може да доведе до тежка артроза или до трайна куцота.

Диагноза

Как се поставя диагнозата?

Обикновено ветеринарният лекар проверява подвижността на колянната става с помощта на така наречения Тест предно чекмедже. Той се провежда по-лесно с по-малки кучета, отколкото с големи породи, заради тяхната мускулатура. Ако предна кръстна връзка е напълно разкъсана, долната част на крака може да се изтегли напред като чекмедже в сравнение с бедрото, защото кръстната връзка вече не е фиксирана. Изливът, който се получава в коляното след руптурата, също може да бъде усетен.

Терапия

Възможности за лечение на разкъсана кръстна връзка

Разкъсаният кръстен лигамент не зараства. За малки, леки кучета е възможна консервативна терапия. Без операция, обаче, има риск кучето да претърпи увреждане на менискуса. В най-лошия случай – кръстната връзка на здравата страна също може да се скъса поради претоварване.

Хирургични техники и постоперативно лечение

При хирургична терапия навременното стабилизиране на колянната става е по-малко вероятно да причини последващи увреждания. Има многобройни възможности и методи за терапия. Хирургичният метод, обаче, трябва да бъде адаптиран към съответното куче. От значение е дали кучето е все още младо, тежко, малко или пък е много пъргаво куче? Най-често срещаните хирургични техники са:

Замяна на връзката

TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy – Нивелиране на тибиалното плато)

TTO (Triple Tibial Osteotomy)

TTA (Tibial Tuberosity Advancement)

Постоперативно лечение при разкъсване на кръстни връзки

Независимо от избрания метод, след оперативната намеса, кучетата трябва да започнат физическа терапия. Стриктният контрол на теглото и умерените упражнения са други важни мерки за възстановяване след операцията. След успешно завършване на лечението, кучето вече не е заплашено от нови или допълнителни увреждания.