Какво не трябва да ядат кучетата?

Токсично за кучета

Много храни, които са смилаеми за нас или които ние не считаме за проблемни, могат да бъдат токсични за кучетата. Ако не сте сигурни за определени храни, по-добре е – да не ги давате на кучето си, тъй като това може да доведе до диария, повръщане или други признаци на интоксикация. Можете да бъдете сравнително спокойни, ако не давате на кучето си нищо от масата и то получава само кучешка храна и лакомства. Въпреки това, определена опасност винаги съществува, ако кучето е навън, без визуален контакт. Ако имате подозрение, че кучето ви яде от земята и то прояви някакви симптоми – е по-добре да отидете при ветеринарния лекар.

За да не получи нещо забранено в домакинството, ние създадохме списък с храни, които кучетата не могат да ядат или пък толерират само в малки количества.

Кучетата не трябва да ядат:

Чесън и лук

Собствениците на кучета са съгласни, че лукът не принадлежи към диетата на кучето, но чесънът винаги се обсъжда, когато става дума за обезпаразитяване. Има хора, които се кълнат в него, но ефектите му са много противоречиви. Основният проблем е, че прекомерната доза може да доведе до анемия. Заради това употребата на чесън не се препоръчва.

Месо

Може да ви прозвучи странно, че месото е в предупредителния списък. В крайна сметка се предполага, че то съставлява най-голяма част от диетата. Ако е минало термична обработка, не е нужно да се притеснявате за избора на месото. По-различно е положението със суровото месо. Тук трябва да бъдете внимателни: например суровото свинско месо може да съдържа вируса Ауески, който е фатален за кучетата.

При птичето месо има определен риск кучето да се зарази със салмонела. А ако куче изяде прекалено много черен дроб, това може да доведе до презапасяване с витамин А, което може да причини изменения в костите.

Картофи и домати

Картофите могат да се дават варени. Малко количество домати е приемливо, но е по-добре да ги сварите, защото и двете растения съдържат отровния соланин.

Кости

Костите не трябва да се бъркат с така наречените „дъвчещи кости“. Това са кости от едър рогат добитък и – освен заради съдържанието на мазнини – като цяло са безобидни.

Положението е различно при истинските кости. Особено вредни са тръбните кости от домашни птици и дивеч, при които има риск от разделяне. Той значително се увеличава (и това важи за всички животински кости), когато се сварят и по този начин стават още по-чупливи. Възможно е да възникнат вътрешни наранявания, разкъсвания, запек от твърде много кости или проблеми със зъбите.

Кофеин

Нормално е кучетата да не получават кафе, чай или друга кофеинова напитка. Това не трябва да се допуска! Кофеинът не може да се преработва от кучета и следователно е токсичен.

Мляко и сметана

Малките кученца могат да смилат лактозата, присъстваща в млечните продукти. При възрастните кучета, обаче, тази способност намалява и може да се прояви непоносимост към лактоза. Ако лактозата не се усвоява достатъчно, ще има проблеми с храносмилането. Следователно, добавянето на млечни продукти към диетата (в това число сметана, сирене, извара и кисело мляко) трябва да бъде умерено.

Никотин

Никотинът е вреден не само за хора, но и за кучета. От една страна, това се отнася за пасивното вдишване на цигарения дим, но може да има и съвсем различни причини: Някои кученца не се спират пред нищо и опитват всичко, което е наоколо. Това може да включва дори цигара. Затова цигарите и пепелниците трябва да са извън техния обсег. Опасност има и навън. Например, тютюнът може да се приеме от локва при пиене, ако в локвата има цигарени останки.

Ядки

Ядките са добър пример за това, че нещо може да бъде здравословно за нас и да е вредно за кучето. Това, обаче, не се отнася за всички видове ядки: лешници, кестени, бадеми и бразилски орехи по принцип, може да се дават, но те все пак са много мазни. Ядките макадамия са отровни! Фъстъците могат да причинят алергии. Вие също трябва да бъдете внимателни с орехите, защото върху черупките им може да се образува гъба, която е силно токсична.

Шоколад

Както при кофеиновите напитки, всички трябва да са наясно, че шоколадът не е за кучета! Съдържа алкалоида теобромин, който е токсичен за кучета. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голяма е концентрацията, защото тогава в него има повече какао. Най-лош е тъмният шоколад или чистото какао на прах. Уверете се, че шоколадът и какаото са извън обсега на вашето куче.


Грозде и стафиди

Внимавайте къде поставяте купата си с плодове. Ако в нея има грозде, кучетата реагират с диария и стомашни спазми. Костилките на кайсия, слива и череша също са опасни. От една страна, те съдържат циановодородна киселина, от друга – черупките на едрите костилкови плодове могат да доведат до вътрешни наранявания.

Ако в къщата или градината имате стафиди – за хранене на птици или влагане в печива – те никога не трябва да бъдат в обсега на кучето. Според учените – по-малко от 3 грама (на килограм телесно тегло) – могат да бъдат фатални!