Кученца и кучета от всички възрасти се нуждаят от вашата помощ при обезпаразитяване

Червеите са сериозна заплаха за здравето на кучето. Още преди да се роди, то може да се зарази с опасните паразити. Ето защо Вашата помощ е абсолютно необходима и то от ранна възраст на малкото кученце – до края на неговия живот. С ранни и редовни обезпаразитявания, това днес не е проблем. Има начин да се подходи правилно – от разумната употреба на препарати за обезпаразитяване и специалното третиране на малки кученца и бременни кучки – до целевото обезпаразитяване на отделни рискови групи.

Систематично обезпаразитяване на кучета и кученца

Правилното обезпаразитяване е важно за кучетата и малките кученца. Много собственици на кучета все още не са сигурни как да обезпаразитяват кучетата или кученцата си отговорно и разумно. Проф. Д-р Томас Шнидер, ръководител на института по паразитология в Университета по ветеринарна медицина в Хановер и председател на независимата експертна организация ESCCAP, обяснява колко дълго трае защитният ефект от препаратите за обезпаразитяване срещу глисти:

„Обезпаразитяването срещу глисти работи около 24 часа. През това време се убиват червеите и техните стадии на развитие в червата на животното. След този период кучето вече няма глисти и не е в състояние да отделя инфекциозни яйца от червеи. Следователно – то е без глисти – но може да бъде заразено отново, по всяко време, чрез поглъщане на нови яйца от червеи. В този случай са необходими няколко седмици, докато новите червеи се развият в червата на животното и отново да започнат да се отделят инфекциозни яйца. Периодът е около 4 седмици за кръгли червеи, обикновено е необходимо повече време за тения и по-малко от 4 седмици за по-рядко стещаните анкилостоми.“

Ако искате да имате здраво животно, без глисти и то гарантирано да не отделя инфекциозни яйца, Вие трябва да го обезпаразитявате на всеки 4 седмици. Но това се прави само в специални случаи, напр.: препоръчва се при много висок риск от инфекция или при близък контакт с малки деца или болни хора. Ако рискът от инфекция е нормален, средните тримесечни обезпаразитявания или тестове за екскременти са напълно достатъчни. Екскрецията на инфекциозни яйца се поддържа ниска и опаразитяването с червеи се стопира преди те да навредят на животното. Можете да намерите повече информация за защита от паразити при кучета на уебсайта на ESCCAP на адрес www.esccap.de.

Правилно обезпаразитяване на малки кученца и бременни кучки

Обезпаразитяването на малките кученца е от съществено значение, тъй като проблемите започват рано. Повечето кучета са заразени с глисти от самото си раждане. Някои кръгли червеи се предават на кученцата в утробата на майката. Ларвите се капсулират в мускулите на възрастната майка и мигрират под влияние на хормоните в матката, където атакуват неродените кученца. Дори и след раждането, кръглите червеи могат да бъдат предадени на кученцата чрез кърмата. Без своевременна намеса последиците могат да бъдат фатални!

Обезпаразитяване на кученца за първи път

Според препоръката на ESCCAP, кученцата трябва да бъдат обезпаразитени за първи път на възраст от две седмици. След това третирането трябва да се повтаря на всеки две седмици до две седмици след приемането на последната кърма.

Обезпаразитяване на бременни кучки

Няма одобрени продукти за третиране на бременни кучки срещу инфекция от глисти на кученцата в тях.

Обезпаразитяването не води до странични ефекти

Препаратите против червеи, често демонизирани като „лоша химия“, имат безценно предимство за здравето на животните. Техните активни вещества атакуват предимно структури, които се срещат само при червеи, а не в организмите на други животни или хора. Преди да бъде пуснат на пазара, всеки препарат срещу глисти се проверява години наред от различни организации за ефективност, странични ефекти, безопасност и поносимост. Освен това трябва да са налични обширни научни данни за безопасност за употреба на препарата при бременни и кърмещи кучки и кученца.

Понякога са възможни леки реакции към препарат против глисти

В повечето пъти става въпрос за временни стомашно-чревни неразположения. Ако обаче не предприемете своевременно обезпаразитяване, здравето на кучката и нейните кученца е изложено на значителен риск. ESCCAP строго съветва да не се използват т. нар. „Естествени лекарства“ за защита от глисти. За разлика от официално одобрените ветеринарномедицински продукти – нито ефектите, нито безопасността или поносимостта им са надлежно и сериозно доказани.

Изследване на фекалиите преди обезпаразитяване – като алтернатива

Малките кученца трябва да бъдат обезпаразитени при всички случаи. За предпазването им от инфекция с кръгли червеи, изследването на изпражненията не е подходящо. При възрастните кучета, от друга страна, могат да се извършват прегледи на фекалиите, вместо обезпаразитяване. Животното се третира с препарат против глисти, само ако има индикации за опаразитяване с червеи. Този метод, обаче, е подходящ само ако се събират поне 4 грама фекалии за изследване на изпражненията в рамките на три последователни дни и те се изследват във ветеринарна практика. Важно е също, че фекалните прегледи трябва да се правят редовно, т.е. толкова често, колкото често се препоръчва и обезпаразитяване.

Съществува известен риск при обезпаразитяване на база на фекален преглед

Времето на инфектирането на кучето и времето на отделянето на яйца от червеите е различно. По време на развитието на опаразитяването и съзряване на червеите в червата, във фекалиите все още не могат да бъдат намерени яйца, въпреки че животното вече е заразено. Поради това не трябва да се изключва фактът, че въпреки чистия фекален преглед, яйцата на червеите могат да започнат да се отделят още на следващия ден.