Хранене на възрастни кучета

Време е за промяна в диетата

В днешно време кучетата имат по-дълъг живот от преди и делът на възрастните животни като цяло се увеличава. Това се дължи на по-добрите условия на живот, по-добро хранене и по-добра ветеринаро-медицинска помощ. Кога е моментът, в който едно куче се превръща във възрастно? Няма фиксирана дата за това и всичко зависи от породата и неговото здраве. Може да разпознаете процеса на стареене по характерните физически промени, които настъпват: козината посивява, зрението и слухът намаляват, зъбите се износват, кучето се успокоява и желанието му за движение намалява. Някои животни променят своето поведение и стават по-привързани към стопаните си, докато други предпочитат да се уединят. Деменцията вече не е рядкост.

Разпознаване на очевидните признаци

Много кучета реагират на напредналата възраст с проява на неудоволствие от храната. Нежеланието за прием на храна се дължи на износени зъби, загуба на зъб, заболяване на венците както и на понижени сетива като понижено внимание, намалено зрение, загуба на слух и т.н. Липсата на движение, както и болката по време на движение могат да бъдат признаци на свързано с възрастта износване на ставния хрущял. Точно това ограничено движение е основният рисков фактор за увеличаване на теглото с възрастта, както и за по-ниската продължителност на живота на кучето. Но – храносмилането и метаболизмът също са обект на промени, които не винаги са очевидни. При дегенерация на стомашната лигавица, храносмилането става по-чувствително, а усвояването на храната – по-лошо. В допълнение се получава забавяне на чревната перисталтика, така че и дефекацията е по-лоша. В резултат на това микробната активност в червата на старите кучета е по-голяма, като натрупването на вредни крайни метаболитни продукти се увеличава.

Какво трябва да се има предвид с количвството храна?

В напреднала възраст много бързо се натрупва тегло. Много кучета лесно се предават на намаленото желание за движение, което заедно със забавеният метаболизъм и натрупаното, в резултат, наднормено тегло – бързо влошава общото им здравословно състояние. Диабетът, сърдечните заболявания или мускулно-скелетните смущения са последствия от това. Други кучета пък, губят тегло с възрастта. Това се дължи на болки в зъбите или нарушена абсорбция на хранителни вещества от червата. Количеството храна трябва да се коригира и в двата случая, защото идеалното тегло е решаващ фактор за запазване на жизнеността.

Състав на храната за възрастни кучета

Храната за възрастни кучета трябва да бъде специално проектирана. Най-важно е висококачественото месо, което осигурява запазването на мускулите. Лесно смилаем източник на въглехидрати като ориз се препоръчва в храненето на стари кучета. Висококачествени фибри (и по-специално пребиотичният инулин) подкрепя здравето на чревната флора и регулярното храносмилане. L-карнитинът подпомага изгарянето на мазнините и предотвратява натрупването на наднормено тегло.

Понеже способността за усвояване и съхранение на витамините намалява – е важно да се използва храна с увеличено съдържание на витамини. От съществено значение за възрастните животни са витамин C и E, защото действат като антиоксиданти, които защитават клетките от свободните радикали. Минералното съдържание на храната също трябва да бъде адаптирано в съответствие с променената житейска ситуация. Често бъбречната функция на кучето е влошена от възрастта, което води до понижена екскреция на фосфатите. Те се натрупват в кръвта и в крайна сметка се утаяват в тъканите и кръвоносните съдове, което може да провокира атеросклероза. Освен това, по-високата концентрация на фосфати в кръвта води до изтегляне на калция от скелета и костите стават чупливи. В добрата храна за възрастни кучета, съдържанието на натрий трябва да е намалено. По този начин се намалява задържането на вода в организма. Мобилността на четирикраките често страда от възрастово износване на мускулно-скелетния апарат. Висококачественото хранене включва хондроитин сулфати и глюкозамини, които са основни съставки на съединителната тъкан и хрущяла.

Ние препоръчваме:

Наблюдавайте кучето си и настъпващите с него промени. Посещавайте ветеринарния си лекар редовно, за да откривате и лекувате заболяванията рано. Колкото по-рано започнете диета, толкова по-положителен и траен ще е ефектът върху жизнеността и издръжливостта на вашето куче на стари години. Преди всичко трябва да обърнете специално внимание на наднорменото тегло. Нашата храна за кучета Meradog Care Senior е създадена съобразно тези богати познания за особеностите в диетата на старшите. Тя е специално предназначена да отговаря на индивидуалните изисквания на диетата на вашето възрастно куче. Хондроитин сулфатът и глюкозаминът, например, поддържат мобилостта. Влакната и инулинът подсигуряват стабилна чревна флора, а добавеният L-карнитин мобилизира мастния метаболизъм. С Meradog Care Senior може значително да допринесете за здравето и благополучието на вашето куче!

Вижте колко е възрастно кучето ви, приравнено към човешките години:

Телесно тегло на кучето в кг.                                                          2-10                     11-25                   26-40                   >40

Възраст на кучето                                                                                                        Човешка възраст в години

5

36

37

40

42

6

40

42

45

49

7

44

47

50

56

8

48

51

55

64

9

52

56

61

71

10

56

60

66

78

11

60

65

72

86

12

64

69

77

93

13

68

74

82

101

14

72

78

88

108

15

76

83

93

115