Хранене при някои болестни състояния

Дори при всеотдайна грижа и най-добро хранене, всяко куче може да се разболее. Независимо от това, дали в основата на болестта стои претоварване, инфекция или дисбаланс, едно подходящо и адаптирано към съответната ситуация хранене, може да облекчи симптомите или дори да подпомогне процеса на оздравяване. По-нататък ще прочетете за различни медицински състояния и препоръки за това как практически да се извършва подхранването в тези случаи. Моля, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, с какво трябва да сте наясно във всеки един конкретен случай.

Диария

При диария дебелото черво вече не е в състояние да извлича водата от хранителните отпадъци. Кучето често отделя кашести до течащи изпражнения. За това може да има много причини, които обикновено не могат да се изяснят напълно. Инфекции, паразити или хранителни непоносимости – са само някои от възможните причинители. Преди храненето да може да бъде адаптирано към съответната ситуация, източникът на диарията трябва да се установи от ветеринарен лекар.
Острата диария се предизвиква предимно от различни инфекции и тя може да се облекчи с един гладен ден и последващо хранене с ориз с варено пиле. Активен въглен може да бъде прилаган за облекчаване на симптомите на кучето. Ако диарията не мине за 1-2 дни, посещението при ветеринар е задължително.
За рецидивираща диария, причината често е непоносимост към храна или алергия. Често извършваните кръвни тестове са предимно информативни и могат само да дадат улика кой е алергенът, предизвикващ алергията. Истинско разпознаване на дразнителя може да се постигне само чрез изключваща диета.
За хранене на чувствителни към храна кучета се препоръчва серията кучешка храна High Premium Pure на Meradog. Рецептите са съставени от един вид месо и един източник на въглехидрати като по този начин предлагат и на кучета с хранителни алергии вкусна промяна на диетата.

Запек

Както диарията, така и запекът може да има различни причинители. Една от най-честите причини със сигурност е прекомерното хранене с кости. Костите втвърдяват изпражненията като по този начин благоприятстват запека. По същия начин червото може да се запуши от погълната по време на личната грижа козина или от погълнато чуждо тяло. Липсата на движение и намален прием на вода също могат да доведат до запек.
Домашни средства, които действат слабително в начален стадий на запек, са малко прясно мляко или Псилиум Хуск. Ако, въпреки това, блокадата продължава, трябва незабавно да се консултирате с ветеринарен лекар. Ако кучето е склонно към запушвания, предложете му богата на фибри кучешка храна като Meradog High Premium Light. Естествено причините за проблема трябва да бъдат разследвани и ако е възможно – коригирани.

Уратни (пикочо-киселинни) камъни

Неприятен проблем, с който може да се сблъска всяко куче – пикочни камъни! Те обикновено се появяват в следствие на генетично предразположение, което например се среща при далматинци. Пренасищане с някои минерали, инфекция на пикочния мехур или повишено pH на урината – са сред останалите причини.
Съществуват няколко вида пикочни камъни, като най-често срещани са струвитните камъни. Най-разпространените урати се образуват от соли на пикочната киселина, която е отпаден продукт от разграждането на пурина – съставен елемент на ДНК. Едно здраво куче превръща допълнително уратите в алантоин, който може да се отдели с урината. В генетично предразположени животни този разпад е затруднен, което води до натрупване и образуване на уратни камъни. Пуринът се намира преди всичко в животинския протеин, участващ в кучешката храна – ето защо една нископротеинова диета представлява също така и нископуринова диета. Затова, за кучета със склонност за образуване на уратни камъни, ние препоръчваме кучешка храна Meradog Pure Lachs & Rais (сьомга с ориз). Със само 18,5 % протеин, тя е най-подходящата за този случай и дори се предпочита пред също така бедното на пурини агне.

Лайшманиоза

Лайшманиоза е паразитно заболяване, разпространено предимно в Тропиците, което се среща и в Средиземноморието и което може да зарази както кучето, така и човека. Заразяването става чрез ухапване от вече заразена пясъчна муха, която обитава основно влажни и топли райони. Симптомите са много разнообразни, вариращи от отворени рани, разраняване на ръба на ухото – до увреждане на вътрешни органи.
Също както кучетата, които образуват пикочни камъни, кучета с лайшманиоза се хранят с нископротеинова кучешка храна, особено в случай на лечение с алопуринол.
Специално внимание при болни от лайшманиоза кучета, трябва да се обърне на укрепване на имунната система. Кучета с добри защитни сили са по-способни да подтискат Лайшманиа в организма. Вложената в серията High Premium Pure на Meradog коластра, поддържа имунната защита, осигурява важни минерали за организма и така подобрява общото състояние на пациентите, страдащи от лайшманиоза. Поради тези причини препоръчваме на заболелите с лайшманиоза кучета хранене с кучешка храна Meradog Pure Lachs & Rais (сьомга с ориз).

Остеоартрит

Под остеоартрит се разбира прекомерното износване на става. То може да възникне като резултат от ставни заболявания например лакътна дисплазия или просто в следствие износване на ставния хрущял. Възможни последици от тежък механичен стрес са калцирания в костните структури и отлагане на съединителна тъкан. Всичко това ще доведе до намалена подвижност и силна болка при натоварване на съответната става.
Физиотерапия и персонализирано медикаментозно лечение облекчават болката и помагат за запазване на мобилността. Кучето трябва да се пази от резки движения, бързи завои и скокове и вместо това да се води на горски разходки или плуване където движенията са еднакви и равномерни. Това помага за укрепване на мускулите, което от своя страна е в състояние да облекчи ставите.
Основен аспект от терапията трябва да бъде постигането и поддържането на идеално тегло. Колкото по-малко тегло се налага да понесат ставите, толкова по-малко засегнати ще бъдат те. При едно куче с идеално тегло, ребрата много лесно се напипват и върху тях няма слой мазнина. Една добра – лека кучешка храна може да допринесе много за крайния успех. Meradog Light е нискокалорична храна за кучета с намалено съдържание на мазнини, но с висок протеин за изграждане и поддържане на мускулатурата.
Между другото – широко разпространеното мнение, че консумацията на зърно ще благоприятства развитието на остеоартрити – се оказа несъстоятелно!