Да обезпаразитим кучетата по правилния начин

wormingВашето куче има нужда от вашата помощ

Червеите представляват сериозна заплаха за здравето на вашето куче. Кучето може да бъде инфектирано с опасни паразити дори преди да бъде родено. Ето защо вашата помощ е от съществено значение – от най-ранна възраст – през целия живот на кучето. Това в наши дни не представлява проблем заради ранното и редовно обезпаразитяване. Сега ще разберете как да го правите по правилния начин.

Тук ще намерите всички факти

В следващите няколко реда събрахме цялата необходима информация и изследвания в областта на обезпаразитяването. От разумното използване на препаратите за обезпаразитяване, през специално третиране на бебета и бременни кучки – до целево, индивидуално лечение в рискови групи.

Обезпаразитяване по система

Всичко е в правилното обезпаразитяване

Много собственици на кучета все още не са сигурни как трябва да обезпаразитяват своите кучета по отговорен и разумен начин. Точната продължителност на времето на ефективност на предпазните препарати, използвани при обезпаразитяване, е обяснена от Професор Др. Томас Шнийдер – начело на Института по Паразитология към Ветеринарния Университет в Хановер и Председател на независимата експертна организация ESCCAP:

Професор Др. Томас Шнийдер:

„ Обезпаразитяването трае около 24 часа. През това време – червеите и техните стадии на развитие в червата на кучето – биват убити. След този период кучето не отделя повече инфекциозни яйца. Кучето е свободно от паразити, но може да бъде заразено отново, по всяко време, чрез приемането на нови яйца. В този случай са необходими няколко седмици преди в червата на кучето да се развият нови паразити, които отново да започнат да отделят инфекциозни яйца. При кръглите червеи минават приблизително 4 седмици, при плоските обикновено малко повече, а при по-нобичайните анкилостоми – също е необходимо по-малко от 4 седмици. Ако вие искате да сте 100 процента сигурни, че вашето куче ще е чисто от червеи и няма да разпространява инфекциозни яйца, то трябва да бъде обезпаразитявано на всеки 4 седмици. Въпреки това, тази стратегия се препоръчва само в някои случаи – например когато има изключително висок риск от инфекция и близък контакт с малки деца или болни хора. При нормална степен на риск, обезпаразитяване или преглед на фекалиите на всеки 3 месеца е напълно достатъчен. В такъв случай отделянето на инфекциозни яйца се възспира, а опаразитяването се стопира преди да увреди животното. Повече информация по отношение на предпазването от паразити при кучета може да намерите на сайта на ESCCAP – www.esccap.de.”

Да обезпаразитим кучетата и техните бебета по правилния начин

Проблемите започват рано

Болшинството от кучетата са инфектирани още от раждането, защото някои кръгли червеи преминават в бебетата още в утробата. Техните ларви се капсулират в мускулатурата на майката и пътуват към утробата под влияние на хормоните, а там инфектират неродените кученца. Кръглите червеи могат да бъдат предадени на бебетата и след раждане – с майчиното мляко. Понякога с фатални последствия.

Обезпаразитяване на кученцата за първи път

Според препоръките на ESCCAP,  кученцата трябва да бъдат обезпаразитени за пръв път около тяхната втора седмица. Лечението трябва да бъде повтаряно на всеки две седмици до две седмици след последния прием на майчино мляко.

Кърмещите кучки също трябва да се третират

В Германия няма одобрени препарати за третиране на бременни кучки против заразяване в утробата. Въпреки това, понеже беше доказано, че кученцата са защитени когато се използват определени обезпаразатяващи, е необходимо да се консултирате с вашия ветеринар.

Не се страхувайте от странични ефекти

Обезпаразитяващите, които често се определят като „ лоша химия”, носят неоценимо предимство за здравето на животните. Техните активни съставки нападат главно структури, които се наблюдават само при червеите, а не в други човешки или животински организми. Преди да стигне до пазара, всяко обезпаразитяващо се тества за ефективност, странични ефекти, безопастност и поносимост за дълъг период от време от различни авторитети. Освен това, за използване при бременни и кърмещи кучки и бебета, са необходими внушителни научни данни по отношение на безвредността на препарата.

Възможни са изолирани реакции

Обикновено се наблюдава само временно спомашно разстройство. От друга страна, ако не се използва обезпаразитяващо, здравето на кучката и нейните кученца, се намира под сериозен риск. ESCCAP силно се противпоставя срещу така наречените „природни лечения” за протекция срещу опаразитяване с червеи. За разлика от официално одбрените животински препарати, не съществуват недвусмислени доказателства за техните ефект, безопасност или съвместимост.

Преглед на фекалиите като алтернатива

Прегледът на фекалиите е неприложим за защита на кученца от инфекция с кръгли червеи. При възрастните кучета, от друга страна, може да се преглеждат фекалиите вместо да се обезпаразитява. На кучето се дава препарат само тогава, когато има индикации за опаразитяване. Въпреки това, този метод е подходящ само ако поне 4 грама от изпражненията бъдат събрани в 3 последователни дни и бъдат изследвани при ветеринар. Важно е също така прегледът да се извършва на регулярни интервали – тоест точно толкова често, колкото често се предприема предписаното обезпаразитяване.

Остатъчен риск

Съществува известен период от време между инфекцията и отделянето на яйца на червеи. До съзряване на червеите, във фекалиите не могат да се видят яйца, въпреки че кучето е вече инфектирано. Следователно не може да се каже дали яйца няма да бъдат екскретирани в деня след нормалния преглед на изпражненията. Повече информация и практически съвети за подходяща защита от паразити при кучетата може да намерите в Интернет на адрес: www.esccap.de.