Алергии

meradog-allergiiАлергиите са свръхреакция на имунната система

Когато хора или животни реагират на субстанции от тяхната околна среда чрез болестни симптоми – то те страдат от алергична реакция. Причинителите – така наречени алергени – включват полен, спори на плесени, прашни акари както и протеина в храната. Хранителната алергия, която протеинът причинява е третият най-често срещан тип алергии сред кучетата.

Причинители и симптоми

Предразположението към алергии най-често е наследено от малките кученца. Проявлението, обаче, зависи от много фактори. Първоначалните сигнали на болестта обикновено се развиват месеци или години след контакта с алергена. В началото симптоматика се проявява само за кратко време, което се увеличава всеки път когато се установи контакт. Алергиите често се проявяват под формата на сърбеж, който може да доведе до кожно възпаление. Хранителни проблеми като повръщане, диария, дихателни проблеми, придружени от кашляне, кихане или недостиг на въздух са по-рядко срещани. Докато алергичните хора обикновено реагират на храната веднага, то при кучетата първоначалната реакция възниква часове или дори дни по-късно. Затова – е много трудно да се диагностицира хранителна алергия.

Проблеми с протеините

Хранителните алергии най-често са свързани с определени хранителни протеини, които се съдържат във всяка кучешка храна. Изследвания са установили, че това са обикновено протеини от телешко, свинско, соя, мляко и млечни продукти или зърно. Рибата и оризът, обаче, рядко предизвикват алергии.

Разпознаване на хранителни алергии

Често е много трудно да се постави надеждна диагноза

Много полезно може да бъде наблюдаването на вашето животно. Сърбеж, причинен от хранителна алергия, може да създава проблеми през цялата година, а симптоми, причинени от трева или полени отшумяват след летните месеци. Albert Heim Foundation проведе изследване, за да определи какви методи на диагностика на хранителни алергии съществуват и до каква степен може да се разчита на тях. Резултатите са следните:

Диета с изключване

Метод, който често се прилага при хора и животни. В този случай кучето се храни със съставки, които не предизвикват алергични реакции – например ориз – за дълъг период от време. Ако състоянието на кучето се подобри в дългосрочен план, съставките, които са били използвани преди това и изключени – се добавят към диетата. Ако симптомите се проявят отново в рамките на 14 дни, то може да се приеме, че кучето има хранителна алергия. Този метод може да се използва само за да се установи определена група, но не и конкретен причинител. Отговорността за продължителен успех тук е на семейството – смислен резултат може да буде постигнат само с дълготрайни и постоянни усилия.

Провокиращ тест

При този тест кучето се храни с храна съдържаща предполагаеми неподходящи протеини – докато се проявят алергични симптоми. За съжаление този тест не е точен и освен това е много трудно да се разграничи хранителната алергия от други болестни прояви. Въпреки това – е полезно да знаете към кои протеини кучето ви реагира, за да бъдат избегнати бъдещи хранителни проблеми.

Тест за алергии в лигавицата на дебелото черво

Работи по подобен начин на теста за кожни алергии в хуманната медицина. Подозрителни протеини се инжектират в лигавицата на дебелото черво под анистезия. Ветеринарният лекар може да провери реакцията на лигавицата или да вземе тъканни проби с ендоскоп. Този метод често се използва за кучета с хронична диария. Според изследвания този тест бързо идентифицира хранителните съставки, на които кучето реагира. Този тест е добро средство за определяне на оптимален хранителен режим.

Кръвен тест

Често използван, за да определи фактори – алергени за животните. Измерват се антителата в кръвта (IgE и IgM). Този метод е бил възприет от хуманната медицина. Въпреки това много малко се знае за това дали нивата на IgE в кръвта на кучето позволяват да се заключи, че то има хранителна алергия. Според Albert Heim Foundation няма разлика в изследванията на здрави животни и кучета с хранителни алергии, парвовирус и червеи. Кръвният тест не е много полезен при изясняване на хранителни алергии при кучета!

В резюме

Диетата с изключване е продължителен метод, при който отговорността лежи на собственика и неговите роднини. Само стриктно придържане към хранителния режим може да помогне за ефективно идентифициране на алергенния потенциал. Провокиращият тест се използва неохотно, защото се провокират симптоми, които бихте искали да спестите на вашето куче. Тестът за алергии в лигавицата на дебелото черво трябва да бъде извършен под анистезия. Въпреки това – това е изключително надежден метод за правилно определяне на протеини-алергени и много улеснява избора на подходяща храна. Според различни изследвания кръвният тест не е подходящ за диагностициране на хранителни алергии.

Избягване на хранителни алергии

Най-обещаващото третиране на алергии е избягването на алергени. Това не е възможно във всички случаи. Ако алергията се проявява само за кратък период от време – за този период може да се предпишат облекчаващи състоянието медикаменти. Други опции се прилагат при дългосрочно лечение и трябва да бъдат адаптирани към всеки пациент от ветеринарният лекар.

В случай на хранителна алергия

След коректното определяне на факторите, предизвикващи алергия – за вашето куче може да се подбере храна, която не съдържа тези субстанции и която то да толерира по-добре. За случаи като този Meradog предлага различни варианти на храна, съдържаща само един източник на протеин и един източник на въглехидрат – това е нашата изпробвана продуктова линия “Pure”.

Meradog Pure е идеалното решение за много хранителни алергии. Защото понякога по-малко е просто по-добре. Meradog Pure намалява алергенния потенциал до минимум и предоставя здравословна купичка в шест вкусни варианта.

Превантивна рецепти

Консултирайте се с ветеринар, ако мислите, че кучето ви има хранителна алергия. Дори и ако подозрението ви сe потвърди от професионална диагноза, това не означава, че кучето ви трбва да остане без вкусна храна до края на живота си.

 

Открийте точно на какво реагира кучето ви.

 

Трябва да си изясните точно кои съставки от предишното хранене са били причина за проблемите. Практическият опит на много загрижени собственици на кучета е показал, че хранителни проблеми свързани с алергични прояви могат да бъдат контролирани чрез специална кучешка храна с намалени съставки.

Хранителни алергии – Не са проблем с Meradog Pure

Концентрирайки се върху един източник на протеин и един източник на въглехидрат, вие може да избегнете съставки, които вашето животно не може да толерира с нашата изпробвана продуктова линия и така значително да намалите риска от алергии. Цялата продуктова линия „Pure” съзнателно избягва познати хранителни алергени и също така предоставя различни варианти на вкусове. Ние с удоволствие ви предоставяме висококачествени алтернативи за здравословно хранене на взискателни кучета с хранителни алергии.