Открийте правилната храна

Дали вашата храна за домашни любимци е правилната?

find_the_right_foodКучето ви пак ли остави почти цялата си храна недокосната? Това трябва да ви накара да се замислите – защото кучетата обикновено ядат храната си бързо и с удоволствие. Ако това не е така, то това поведение може да бъде признак на небалансирана диета.

Преди всичко останало кучешката храна трябва да бъде функционална. Не звучи вдъхновяващо, но пък е очевидно. Всяко куче трябва да бъде снабдено с енергия и хранителни вещества, съответстващи на неговия ежедневен ритъм и възраст. Това означава, че бебета, млади кучета, зрели и възрастни – те всички имат различни нужди по отношение на ежедневния режим на хранене. Съществуват различни критерии, за да може да се прецени целесъобразността на определена храна за домашни любимци, като например: нива на толерантност, адекватното подсигуряване с хранителни вещества и др.

  • Ниво на приемане на храна: кучетата трябва да ядат храната си бързо и с удоволствие.
  • Тегло на кучето и общо физическо състояние: напълно израстнали кучета трябва да поддържат своето нормално тегло. Загуба на тегло може да е резултат от недостатъчни порции или лоша усвояемост на храната.
  • Количество и консистенция на фекалиите: количеството и консистенцията на изпражненията обикновено се променя в случай, че храната за домашни любимци е трудна за смилане. Твърдите, оформени изпражнения са нормални. Кучетата обикновено се изхождат един или два пъти на ден.
  • Кожа и козина: ако кучето ви е здраво, но все пак кожата е склонна към сухота и напукване, а козината е без блясък, то това може да се дължи на неподходяща хранителна комбинация.
  • Поведение: ако кучето ви е оживено и се държи по внимателен, типичен за породата начин, то тогава диетата е правилна.