Остатъци от храна

Внимавайте – кучетата не са кошчета за хранителни отпадъци

 

Остатъците от семейната храна не са задължително добри за вашето куче.

Фактът, че хората намират определени храни за вкусни, със сигурност не означава, че те са подходящи или здравословни за кучетата. Остатъците, обикновено, са много калорични и липсва какъвто и да било баланс по отношение на хранителни вещества. Например: мазни ръбове от остатъци от месо. Редовно хранене на кучето по-този начин – го прави дебело. Много собственици на кучета не обичат да слушат за това, но това е истината.

Онези от вас, които не могат да устоят на молещия поглед на своето куче, трябва да намалят дневните дажби на своя домашен любимец, така че той да не качва на килограми.

Балансът е важен.

Като цяло, остатъците от храна и другите лакомства не трябва да представляват повече от 5 или 10 процента от дневните дажби, за да се гарантира, че няма да бъде нарушен балансът на енергия и хранителни вещества, съдържащи се в една нормална храна за домашни любимци. Остатъците от нашата храна обикновено са деминерализитани с изключение само на солта. При животни с повишени минерални изисквания, например подрастващи кучета, това води до разреждане на хранителни вещества и голямо количество от витамини и минерали, които не могат да се абсорбират.

И няма да направите услуга на вашето куче ако го храните с пикантни, горещи остатъци, точно обратното – кучетата не могат да смилат този тип храна. Внимавайте за кости от пиле или риба! Те могат да разранят храносмилателния тракт, в резултат на което, кучето да получи запек, който пък в най-лошите случаи може да доведе до фекално задръстване (coprostasis). И колкото повече вашият четирикрак приятел обича храната си, толкова повече вие трябва да внимавате какво той яде. Това е начинът, по който вие може да защитите здравето на вашия любимец.